W dniach 16-17 stycznia w klasach I-V zostały przeprowadzone warsztaty edukacyjno-kulinarne w ramach projektu finansowego ze środków Unii Europejskiej oraz budżetu krajowego. Program obejmował część edukacyjną oraz warsztaty kulinarne, w których dzieci chętnie brały udział. Poprzez wspólne przygotowanie zdrowych koktajli owocowo-warzywnych i twarożków, poznały proces obróbki warzyw, owoców, a także produktów mlecznych. Prowadząca warsztaty Izabela Pałys przedstawiła w jaki sposób należy przygotować posiłek, aby nie marnować żywności, co jest dużym problemem obecnych czasów. Podczas części teoretycznej dzieci poznały znaczenie właściwych nawyków żywieniowych, jak ważne jest spożywanie drugiego śniadania, a także dlaczego należy spożywać świeże owoce i warzywa. Każdy uczestnik zapoznał się z Talerzem Zdrowego Żywienia, oraz w jakich proporcjach należy spożywać poszczególne produkty. Na zakończenie spotkania dietetyczki przekazały zestaw do założenia i prowadzenia ogródka w klasie. Dodatkowo dzieci otrzymały mleko ekologiczne w ramach Programu dla szkół. Serdeczne podziękowania dla Pań Agnieszki Głaz-Żebrackiej oraz Izabeli Pałys – dietetyczek z gabinetu „3kroki” w Sanoku.